Testauspalvelut urheilijoille ja tavoitteellisesti liikkuville

admin /

Kaija Rintala-Paasonen ja Marko Sinimäki testaavat yhteistyössä urheilijoita ja tavoitteellisesti liikkuvia. Testauksella pyritään kartoittamaan lihastasapainoa ja kehon perusliikkeiden hallintaa. Urheilijat ja aktiivisesti liikkuvat harjoittelevat lisätäkseen suorituskykyä tietämättä mahdollisista toimintahäiriöistä, jotka voimistavat virheellistä liikemallia ja estävät parhaan kehittymisen sekä aiheuttavat oireita johonkin kehon osaan. Kaija ja Marko käyttävät työssään FMS-testistöä (Functional Movement Screen), jota lisätestein muokataan eri urheilulajeihin sopivaksi.

– Testaaminen on tärkeää, koska perusliikkumismallit muuttuvat, mikäli kehossa ei ole tarvittavaa liikkuvuutta, voimaa ja hallintaa. Näistä seuraa lihasepätasapainoa ja nivelten jäykkyyttä, kertoo Kaija. Marko lisää vielä, että liikkuvuuden rajoitteet heikentävät voimantuottoa ja alentavat suorituskykyä. Kaijalle ja Markolle urheilijoiden testaaminen on äärimmäisen kiinnostavaa, ja molemmat pyrkivät työurallaan syventymään nimenomaan urheiluun. Kaija opiskelee parhaillaan urheilufysioterapiaa ja Marko on hierojan tutkinnon lisäksi suorittanut jatkokoulutuksena liikunnan ammattitutkinnon.

Kaija on tottunut työssään työterveydessä siihen, että hän tapaa asiakkaita vain joitakin kertoja melko lyhyellä aikavälillä. Urheilijoiden testaamisessa ja ohjaamisessa tavoitteena on seurata asiakkaan kehitystä pitkällä aikavälillä. Kaijan mielestä työssä on mielenkiintoista selvittää, miten ihmisen keho toimii. Marko on samoilla linjoilla siitä, miksi oma työ on niin tärkeää ja kiinnostavaa:

– Minua kiinnostaa erityisesti urheilevat ja paljon liikkuvat ihmiset. Hierojana olen opiskellut anatomiaa ja huomaan työssäni, mikä vaikutus on esim. lihasepätasapainolla. Testaamisella pääsen vaikuttamaan vammojen syihin.

Aidan ylitys on yksi FMS-testistön testeistä.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *