Ajatuksia nuorten kohtaamisesta

admin /

Jos nuorelta ihmiseltä kysytään mikä häntä kiinnostaa, voi kysymys pahimmillaan hämmentää. Kiinnostuksen kohteita voi olla monia, mutta hyvin epäselvää voi silti olla se, millainen tekeminen ja millainen työ sopii parhaiten. Ja kun koemme, että nuori on neuvoton, me aikuiset rakastamme neuvoa! Se taas voi herättää tyytymättömyyttä ja vastustusta, jos me aikuiset kerromme omia mielipiteitämme sen suhteen, mikä olisi meidän mielestämme paras ratkaisu.

Usein paras ja toimivin työkalu nuorten ohjaamisessa on se, että ymmärtää pitää suunsa kiinni. Ratkaisut ja vastaukset löytyvät ihmiseltä itseltään, hänen persoonastaan, arvomaailmastaan ja kokemuksista. Parhaimmillaan ratkaisun löytämiseen tarvitaan vain oikeanlaisia kysymyksiä. Siinä ohjaaja tai valmentaja voi olla hyödyksi. Aikuisen tehtävä on olla myönteinen peili, ei kaikkitietävä neuvonta-automaatti.

Seuraavan kerran kun tekisi mieli kokemuksen syvällä rintaäänellä ohjeistaa nuorta, kannattaa sen sijaan kysyä, mikä nuoren omasta mielestä olisi hyvä ratkaisu ja paras lopputulos. Usein nuori itse tietää varsin hyvin, miten jonkun tilanteen tai asian voisi ratkaista.

Ja vielä pari sanaa motivaatiosta. Kaikilla ihmisillä on elämässään asioita, jotka ovat heille tärkeitä ja merkityksellisiä. Myös opiskelun ja työn pitäisi olla sellaista, että sen kokee jollain lailla tärkeäksi ja itselleen sopivaksi. Kaikille on olemassa sopiva vaihtoehto, joka herättää motivaation ja innostaa toimimaan. Ohjaustyötä tekevän tehtävä on oikeilla kysymyksillä auttaa piirtämään tulevaisuuden kuva.

Motivaatio herää, kun tulevaisuuden kuva rakentuu.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *