Kamppailu-urheilu on ensimmäinen ja viimeinen
Brasilialainen jujutsu ja lukkopaini ovat olleet 25-vuotiaan Riku Leinosen ensimmäinen urheilulaji ja kamppailu-uraa on takana aika tarkalleen 10 vuotta. Ennen osallistumistaan lajin peruskurssille Leinonen teki töitä sen eteen, että sai kuntoaan kohotettua ja painoa pudotettua. Siinä vaiheessa veljen tuki oli tärkeä: nuorukaiset heräsivät aikaisin arkiaamuina ja lenkkeilivät ennen kouluun menoa.
Aluksi tärkeää oli vain saada treenata. Jo 16-vuotiaana Leinonen voitti junioreiden SM-hopeaa. Iän ja kokemuksen myötä harjoitteluun tuli mukaan suunnitelmallisuutta ja kaikki lajiin liittyvä tekeminen muuttui tavoitteelliseksi. Kamppailu-urheilussa Leinosta kiehtoo haasteellisuus ja mahdollisuus kehittyä lähes loputtomasti. Tärkeä asia oman harjoittelun ja kilpailemisen lisäksi on valmentaminen ja valmennettavien tukeminen kilpailu-uralla.
Mikä sitten saa Leinosen tekemään töitä ja tavoittelemaan elämän mittaista uraa lajin parissa? Mies kuvailee itseään periksiantamattomaksi. Laji vaatii myös tietynlaista kovuutta, että ei anna periksi tiukassa paikassa esimerkiksi ottelun aikana: itseään pitää ajaa eteenpäin. Myös pitkäjänteisyydestä on apua, kun urheilu vaatii töitä, töitä ja töitä. Taito analysoida omaa tekemistä on tärkeä lajissa, jossa keinovalikoima on lähes rajaton.
Urheiluun keskittymisen mahdollistaa hyvä perhetilanne ja tasapaino elämässä. Leinonen on kahden pienen pojan isä ja puoliso ymmärtää, että kamppailu-urheilu on Leinosen elämän ensimmäinen ja viimeinen: tällä hetkellä tavoitteet ovat kisaamisessa ja kilpailu-uran jälkeen voi vielä pitkään olla lajin parissa ja auttaa muita oppimaan, kehittymään ja ylittämään itsensä.
Tasapainoisen elämäntilanteen vuoksi Leinonen tekikin viime vuonna päätöksen jatkaa kisaamista, kun siinä oli ollut jonkin aikaa taukoa. Tänä vuonna Rooma Openista tulikin hienosti No-Gi EM-pronssia. Marraskuussa on vuorossa BJJ SM-kisat ja ADCC SM-kisat sekä No-Gi SM ovat alkuvuodesta. Pidemmän aikavälin tavoite on kisapaikka ADCC:n eli lukkopainin MM-kisoihin. Vapaaottelussa kilpaileminenkaan ei ole pois suljettu vaihtoehto.
Leinonen treenaa myös vapaaottelua ja toimii valmentajana lajissa. Valmennettavat Toufan ja Karvan Ahmadi nappasivat ensimmäisissä SM-kisoissaan komeasti kultaa.
Vapaaottelun MM-kisoihin valmistautuva Karvan Ahmadi kertoilee valmentajastaan ja ystävästään:
– Rikun olen tuntenut ihan yläasteelta asti, ja olen aina tykännyt hänestä. Olen iloinen, että ollaan päästy tähän tilanteeseen, jossa hän opettaa minulle hänen omia parhaita puoliaan niin kamppailussa kun kamppailun ulkopuolella. En olisi parempaa valmentajaa voinut toivoa.
0 kommenttia