Miten toimin ratkaisukeskeisenä valmentajana? Ja miksi valmennus toimii.

admin /

Kehityspsykologian opinnoissani olen keskittynyt humanistiseen psykologiaan, joka sopii täydellisen hyvin yhteen ratkaisukeskeisen coachingin periaatteiden kanssa. Ratkaisukeskeisessä coachingissa hyödynnetään asiakkaan voimavaroja ja vahvuuksia halutun muutoksen toteuttamisessa tai tavoitteen saavuttamisessa. Humanistisen psykologian opit vahvuuksista ja merkityksellisen toiminnan tavoittelusta kulkevat siis käsi kädessä ratkaisukeskeisyyden kanssa. Miten minä sitten käytännössä toimin, kun valmennan asiakastani?

Valmennus lähtee liikkeelle siitä, mikä asiakkaalleni on paras lopputulos valmennuksesta. Haluttu lopputulos voi liittyä oman olotilan, toiminnan tai jonkun asiantilan muuttamiseen. Se voi olla myös kaikkea edellä mainittua. Sana ratkaisukeskeinen ei tarkoita sitä, että valmennuksessa keskitytään vain ratkaisuihin ja tulevaan. Ratkaisun avain on itse asiassa menneisyydessä. Minun tehtäväni on dialogin, keskustelun kautta auttaa asiakasta löytämään keinot halutun muutoksen toteuttamiseen. Kun valmennuksessa on onnistuttu, asiakas myös löytää menneen elämänsä tapahtumiin hyödyllisiä näkökulmia. Vastoinkäymisistä selviytyminenkin voidaan käsitellä asiakasta hyödyttävästi.

Parhaan lopputuloksen saan aikaan siten, että hyödynnän asiakkaani vahvuuksia ja hänelle tärkeitä asioita. Kun päästään niiden asioiden äärelle, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista, ollaan jo melkein perillä. Menneisyys on perusta tulevalle. Kun menneisyyttä pystytään hyödyntämään, tulevaisuuteen liittyy uskoa ja toiveikkuutta. Ja paras lopputulos on aina se, kun nykyhetkessä on mahdollista kokea tyytyväisyyttä, elämän mahdollisista vastatuulista huolimatta.

Parasta itselleni valmennustyössä on se, että olen oppinut suhtautumaan kaikkiin ihmisiin arvostaen ja heidän hyviä ominaisuuksiaan ihastellen. En ole vielä kohdannut sellaista ihmistä, jonka hyvyyttä, elämänarvoja ja kokemuksia en aidosti arvostaisi.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *