Ajatuksiani ratkaisukeskeisyydestä
Opiskelen ratkaisukeskeiseksi coachiksi Lyhytterapiainstituutissa, joka on niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin arvostettu ratkaisukeskeisen terapian ja valmennuksen kehittäjä ja kouluttaja. Parasta siinä paikassa on kuitenkin se, että ratkaisukeskeisyys näkyy ja kuuluu siellä työskentelevissä ihmisissä ja he ovat läpi asti sitä, mitä opettavat.
Olen jo aiemmin itsenäisesti opiskellut ja toteuttanut ratkaisukeskeisiä menetelmiä työssäni. Jossain vaiheessa ratkaisukeskeisyys salakavalasti valtasi muunkin elämäni. Aloin tunnistaa itsessäni vahvuuksia ja voimavaroja. Pysähdyin tarkastelemaan elämäni tapahtumia ja asioita monista eri näkökulmista ja huomasin yhä useammin päätyväni myönteisiin näkökulmiin ja tulkintoihin. Aloin toistamaan sellaista toimintaa, jossa olin aiemmin kokenut toimineeni onnistuneesti. Asetin tavoitteita, tein rohkeita päätöksiä ja ryhdyin yhä helpommin tuumasta toimeen: tiesin, että ennemmin tai myöhemmin onnistun. Minusta tuli rohkeampi, innokkaampi, luottavaisempi ja toimeliaampi. Aloin olla sitä mitä ajattelin ja puhuin, vaikka ratkaisukeskeisyyden piti olla minulle vain ohjaustapa, työkalu.
Kyse on siitä, mitä tietoisesti valikoimme ajatella jostain asiantilasta eli mihin näkökulmaan päädymme. Voimme myös valikoida, mitä ajattelemme itsestämme. Jos ajattelemme, miten hyvin suoriuduimme jostain tehtävästä tai ihan vaan selviydyimme jostain hyvin haastavasta tilanteesta, olemme itsemme eli hyvien puolella. Pahojen puolelle ei kannata mennä, itseään syyttelemään tai osoittelemaan sormella jostain olemattomasta erheestä. Voimme myös aika ajoin onnitella itseämme hyvistä ominaisuuksistamme ja huomata, mitä etua niistä meille on. Voimme muistella, mikä toimintatapa on aiemmin tuottanut tulosta ja tuntunut luontevalta. Hyvät keinot ja tavat kannattaa patentoida oman mielen perukoille niin että niitä voi toistaa ja viljellä.
Koskaan ei ole niin hyvä aika kuin nyt. Ai mille? No tietenkin unelmien toteuttamiselle. Älä väitä, ettet ajattelisi niitä usein, unelmiasi. Ryhdy tekemään pieniä asioita nyt heti, ryhdy kokoamaan unelmaasi kuin palapeliä. Sinulla on kaikki mahdollisuudet saada palapeli valmiiksi, kun vain aloitat.
PS. Olisin halunnut kirjoittaa otsikoksi ”Ratkaisukeskeisyys on tarttuva tauti, josta ei koskaan parane”, mutta en halunnut säikäyttää ketään rajuilla sanavalinnoilla. Vaikka otsikko olisi ollut myös huonoa huumoriani, niin vielä enemmän se olisi ollut ihan puhtaasti totta. Ja tartunnan saa vieläpä erittäin helposti ja nopeasti. Ratkaisukeskeisyyden omaksuminen ei ole vaikeaa tai työlästä, päinvastoin. Se on hämmästyttävän, kepeän, ihanan helppoa.
Susan
0 kommenttia